Get Adobe Flash player

Kujawy

Kuchnia regionalna

Historyczne Kujawy leżą między Wisłą a Notecią. Obecnie zaś wchodzą w skład województwa kujawsko-pomorskiego. Dobrze zorganizowana gospodarka rolna gwarantowała dużo zwierząt hodowlanych, a z nich przygotowywano wspaniałe mięso. Żyzna ziemia zaś, zwana od swej barwy czarnoziemem bagnistym, dostarczała obfitych plonów.

Kuchnia kujawska to bogactwo ryb i drobiu, głównie kaczek i gęsi, przygotowywanych w najróżniejszy sposób. Jedną z bardziej znanych w Polsce potraw kujawskich jest bez wątpienia bydgoska czernina z golcami. Jest to zupa z gęsiej krwi z suszonymi owocami. Za rarytas uchodzą miodowe pierniczki i tradycyjny kujawski deser, czyli ryż oblany masłem z suszonymi śliwkami i rodzynkami.

Kujawy obfitują też w śledzie. Często przyrządza się je z jabłkami. Czasem łączy się je także z drobiowymi przetworami, z których przygotowywano pasztety. Charakterystyczne dla kuchni kujawskiej jest właśnie łączenie ryb i mięs z owocami i orzechami. Warto wspomnieć o jeszcze jednym kujawskim daniu, a mianowicie o grudziądzkiej zupie z korala. Ta słodka zupa to połączenie śmietany, ryżu, dyni i migdałów.

źródło: http://wiadomosci.polska.pl