Get Adobe Flash player

Podlasie

Kuchnia regionalna

Województwo Podlaskie charakteryzuję się bogatą kuchnią regionalną. Oprócz unikalnych potraw należy wspomnieć składniki z jakich są one przyrządzane, pochodzą one z najczystszego regionu w Polsce. Wybierając się w te strony warto spróbować dziś wymienionych potraw, najlepiej w małym gospodarstwie agroturystycznym.

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, jest potrawą zrobioną z zmieników. Mi najbardziej smakuje podana na ciepło polana śmietaną. Jest to potrawa charakterystyczna dla Podlasia. Jest bardzo smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu, istnieje wiele jej wariantów (wegetariańskie, z skwarkami, na zimno itd.)

Sękacz

Sękacz jest ciastem słodkim przygotowywanym inaczej niż inne ciasta, stąd raczej ciężko będzie je zrobić samemu w domu bez odpowiedniej wprawy. Ciasto robi się polewając w pobliżu źródła ciepła specjalnie przygotowaną masę na drążek który podczas pieczenia jest okręcany.

Kartacze

Kolejną potrawą są kartacze, wyglądają jak pyzy ale są zupełnie inaczej przygotowywane i mają inny smak. Polecam po ciężkiej pracy, długich marszach, spływie kajakowym.

Sery Korycińskie

Sery korycińskie są naturalnie przygotowywane według starych receptur w domach w okolicach korycina. Białe doskonale smakują na naturalnym chlebie polane miodem. (są różne warianty tych serów)

Kindziuk

Kindziuk jest bardzo dobrym mięsem, namiastki podobne do naszego regionalnego można spotkać już w sklepach całej Polski. Żeby spróbować prawdziwego trzeba udać się na Podlasie.

Chleby z Podlasia

Oczywiście w regionie słynnym z agroturystki mamy wypiekane chleby oraz festiwal chleba na którym można spróbować chlebów jakich już w sklepach nie spotkamy.

Alkohole

Na Podlasiu oczywiście mamy wiele rożnych wódeczek robionych według różnych przepisów. Oczywiście jak ktoś umie robić bimber to może zawsze przyjechać na Podlasie nazbierać trawy „żubrówki” i mieć podobny alkohol domowej produkcji. Poza tym warto wspomnieć Chrzanówkę żurawinową i kierumsiankę.